16 12
發新話題

失敗的 香港輪椅王

引用:
原帖由 伍家慧 於 2017-9-4 11:51 AM 發表
我相信問題在於營銷手法。
專登唔行專業體貼路線,玩吊高嚟賣心理戰 (令買家覺得「得佢有呢款車」)……
定係「龍生」咁啱嗰日心情惡劣?

無論佢點解咁做都好,香港消費者都唔會 cheap 到貼錢 ...
呢D咪叫趁你病

引用:
原帖由 伍家慧 於 2017-9-4 11:51 AM 發表
我相信問題在於營銷手法。
專登唔行專業體貼路線,玩吊高嚟賣心理戰 (令買家覺得「得佢有呢款車」)……
定係「龍生」咁啱嗰日心情惡劣?

無論佢點解咁做都好,香港消費者都唔會 cheap 到貼錢 ...
呢D咪叫趁你病取你命囉, 明知傷殘人士無水, 仲要呃, 仲要蝦, 搵埋全部都係污糟錢...

唔…
睇嚟唔似係恰人殘疾,而係所謂「人之常情」冷血心態。
佢個心聲應該係咁:

你殘疾?咁又點?
話之你殘唔殘吖∼ 我做生意啫,你估我開善堂咩?

↑ 趁火打劫,唔一定係針對身障人士。
您望下澳門,$100 一盒燒味飯都唔會剩係殘疾人士先賣咁貴…… 海鮮價係好公道地公然「願者上釣」,商人
我有限
我過度自限

所以「為商必奸」這句名言千古沒錯, 做生意賺錢是理所當然, 但當利潤充昏頭腦, 什麼企業良心, 同理心, 善心, 愛心, 同情心只會被拋諸腦後, 剩下來的只有如何去牟取暴利。

如你所說, 對這種人你無需畀面, 也不用客氣。

好多年前我上過去一次,當時開左冇幾耐,有一個後生仔同後生女打理,睇佢地係剛畢業,問乜都唔識答

引用:
原帖由 電子華 於 2017-9-13 10:33 AM 發表
好多年前我上過去一次,當時開左冇幾耐,有一個後生仔同後生女打理,睇佢地係剛畢業,問乜都唔識答
咁倒米都有?真係估佢唔到
我有限
我過度自限

16 12
發新話題